zaterdag 23 september 2017

Peter Martens: “Wij zijn geen stalinisten of maoisten meer”. Boudewijn Deksels: “Correcter is, 'We zijn geen LENINISTEN meer'.”

Onze partij-voorzitter is een druk bevraagd man. Hier hernemen wij in SOLDEN een stuk interview met hem in Het Stamppaard door Jorel Ceukenleer. Hij geeft antwoord op een vraag die menigeen – ook veel nieuwe leden – bezighoudt. Daarom dat wij dit nu publiceren, met toestemming van Het Stampaard.


“Wij zijn nooit stalinisten of maoisten geweest. We zijn geen LENINISTEN meer!”


Je zei ooit als algemeen secretaris (verkozen op jullie 8e congres in 2008): “We zijn geen stalinisten of maoisten meer”. Waren jullie dan stalinisten of/en maoisten?


Ik weet dat ik soms problemen heb met de formuleringen van korte spontane bedenkingen die ik ad-rem op een vraag (van een journalist) moet geven, zeker als alles wat ik zeg beschouwd wordt als “het partijstandpunt”. Daarvoor wordt ik nu (zoals ECHTE politici) “gecoached”, o.a. door David Poteaux hoofd van onze studiedienst, maar ook door de “veteranen” Boudewijn Deksels, Herwig Lebleu en Kris Marckx. Tussen twee haakjes, wij hopen die studiedienst te kunnen “sponsoren”met de dotatie die we krijgen als we een parlementaire fractie van een zekere omvang hebben.

Ik denk dat ik kan zeggen dat er een zekere “stalinistische”druk uitging van Ludo Martens onze vorige voorzitter, op “ons”, leidende kaders.
"Stalinistische" druk tot vorming over "socialisme in Noord-Korea
Zo waren wij door hem, verplicht de Sovjet-Unie onder leiding van Stalin (toen voorzitter van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie) als “model’ te verdedigen.

Ik zelf heb nog MOETEN vorming geven – in 1997- aan studenten over “het bestaande socialisme” in Noord-Korea.

En kaders MOESTEN artikels schrijven over het herstel van het kapitalisme in China door Deng Xiaoping, dit naar aanleiding van de dood van Deng Xiaoping.
"Stalinistische druk" op kaders tot schrijven over kapitalistisch herstel China door Deng Xiaoping

Eèn van de redenen bijvoorbeeld waarom we gestopt zijn met het organiseren van het Internationaal Communistisch Seminarie is dat verschillende van de toenmalige deelnemende partijen dit “stalinisme” van Ludo verheerlijkten!
Een CP deelnemend aan ICS "verheerlijkt" het
stalinisme van Ludo Martens. Stopzetting ICS!






Een anekdote. Één van de oorspronkelijke “founding fathers” van AMDA (Alle Machtig Die Arbeiders), de voorloper van de PVBA, Kris Marckx, wist door een “maoistische” inval een “stalinistische” richtlijn te omzeilen. Aan Kris werd “gevraagd” waarom hij niet als de anderen als arbeider ging werken. Hij vond  op basis van een citaat uit het Rode Boekje van Mao – “Dien Het Volk” een antwoord: “Als huisarts kan ik – tegen terugbetalings tarief – veel beter “het volk dienen’, dan als arbeider de rest van mijn leven in een fabriek te slijten.”

Ludo wist op “stalinistische” wijze op congressen een unanimiteit te verkrijgen voor “steun en solidariteit aan ‘de authentieke opbouw van het socialisme” onder leiding van  Mao Zedong’.
Deze politiek van Mao Zedong werd door Deng Xiaoping (in China zelf) en door onze kaders in de PVBA, Boudewijn Deksels en Peter Fratsen als “gauchisme” en als metafysica (“utopisch socialisme”) ontmaskerd, … waarbij dus indirect het stalinisme van Ludo werd veroordeeld.

Daarom beschouwen we het socialisme in China nu (dankzij de grondige analyses van Boudewijn Deksels en Peter Fratsen) als “echt reëel bestaand socialisme”. Natuurlijk wordt dit door de “dwarse” Nico Oldenhof (in 2005 buitengesloten militant en middenkader) bestreden. Van hem is de uitspraak: “Als men Ludo Martens beschouwd als stalinist, dan ben ik ook stalinist”…. Euh … het kan wel zijn dat hij zei “maoist” ipv “stalinist” … dat weet ik niet meer. Maar het kenschetst wel de opvattingen van Nico.


Naschrift van Boudewijn Deksels (aangesteld in 2004 als algemeen secretaris tot het 8e congres van 2008 waar Peter Martens toen verkozen werd):
De PVBA is nooit een stalinistische partij geweest, noch een maoistische. Men nam vanaf het begin van AMDA een “kritische houding” aan ten opzichte van Stalin. Een reden waarom we door “oud”-Communisten (“revisionisten” toen in onze ogen) als “maoïsten”bestempeld werden. Net zoals er ook een kritische houding tov Mao bestond (we analyseerden “idealistische en anarchistische trekjes” en “een zeker gauchisme” bij Mao Zedong)
De CORRECTE formulering had moeten zijn: “We zijn geen LENINISTEN meer. Want we hebben afstand gedaan van de “leninistische partijopvatting”, die samengevat kan worden als “organisatie van de voorhoede van de arbeidersklasse”. Maar ik zal, als “deskundige ter zake”, een uitgebreide analyse uitwerken en op onze website hier publiceren, die beschouwd kan worden als het officieel partijstandpunt, over al dan niet “stalinisme”, “maoisme” en “reëel bestaand socialisme”.